A A A

Tips en trucs: Laptops

Optimaal gebruik van uw laptopaccu

Regelmatig vragen klanten ons bij aanschaf van een nieuwe laptop hoe ze zo lang mogelijk kunnen profiteren van een goed functionerende accu.

Tegenwoordig zijn bijna alle moderne laptops en tablets voorzien van Lithium-Ion (Li-ion) accu's. Onderstaande tips hebben alleen betrekking op deze Lithium-Ion-accu's. Op uw accu zelf vindt u terug of het een Lithium-Ion-accu betreft.

Hitte is de grootste vijand
Laptops worden alsmaar lichter en platter. Zo zijn ze zijn makkelijker mee te nemen, maar ook een uitdaging voor het koelsysteem van de laptop. Gebruik uw laptop zo weinig mogelijk op schoot, op een tafelkleed of in bed, aangezien dit koeling aan de onderkant van de laptop belemmert. Wanneer de laptop zijn warmte niet kwijt kan, kan dit uw accu permanent beschadigen.

Laat uw laptop bij erg warm en erg koud weer niet in de auto liggen.

Vermijd volledige ontlading
In tegenstelling tot oudere accu's (NiCad, NiMH), is het voor een Lithium-Ion-accu schadelijk om deze (herhaaldelijk) volledig op te laden en vervolgens weer volledig te ontladen. Probeer bij Lithium-Ion-accu's zo veel mogelijk volledige ontlading te voorkomen. Sluit uw adapter op tijd weer aan. Laat bij voorkeur de beschikbare restcapaciteit van de accu niet onder 15% zakken. Windows Energiebeheer ondersteunt u hierbij.

Bewaren
Gebruikt u uw laptop langere tijd niet, bijvoorbeeld in een vakantieperiode? Vermijd dat de accu die tijd volledig opgeladen of volledig ontladen blijft. Voor opslag wordt een resterende accucapaciteit tussen 30%-40% wordt aangeraden. Hoe dan ook dient een accu minimaal één keer per jaar gebruikt te worden om over-ontlading te voorkomen.